Generační výměna – hlavní důvod prodeje hotelů

Generační výměna – hlavní důvod prodeje hotelů

Publikováno:

V poslední době je na trhu nebývalé množství hotelů na prodej. Člověk by si mohl myslet, že důsledkem kovidu. Není tomu tak. Hlavním důvodem je generační výměna.

Ti, kdo hotel vybudovali a léta provozovali, by rádi svou krásnou ale náročnou práci, předali někomu dalšímu. Nejraději v rodině. Co s tím, když toto podnikání, životní misi nechtějí potomci dělat? Možností je několik.

Hotel pronajmout. Je ovšem na trhu dost kvalitních nájemců? Takových, kteří budou hotel zvelebovat a pečovat o jeho dobré jméno?

Vlastníci mohou táhnout pomyslnou káru dál. Ale jak dlouho? Kdy se najde řešení? Až budou vnuci budou dospělí?

Nebo hotel prodat. Nový majitel pak s hotelem náloží sám, jak nejlépe umí. Bude jej dál provozovat, najde nového operátora, možná ho přebuduje na něco jiného. A původní vlastníci získají finanční prostředky a svobodu dělat si co chtějí. Třeba cestovat. Užívat života, dokud to jde.

Tolikrát zmiňovaná pandemie kovidu dala na frak zejména hotelům v destinacích závislých na zahraničních turistech – Praha, Český Krumlov, Karlovy Vary… A také hotelům kongresovým – kongresy a konference se teprve pomalu vrací na scénu.

Ano, jsou na prodej i hotely postižené přímo kovidem. Ale upřímně, nabídkové ceny jsou vyšší než kupující očekávají. Zejména v Praze je situace zajímavá – hotelů v nabídce na prodej je pořád málo. A pokud se dá něco koupit, prodávající si představuje velmi vysokou cenu.

Jak dlouho to vydrží?